Prawidłowa mikrobiota przewodu pokarmowego

Szacuje się, że w organizmie człowieka żyje ok 1014 bakterii.

To 1 - 2 % masy ciała człowieka.
Liczba ta jest 10 x większa niż suma wszystkich własnych komórek organizmu.1

Bakterie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. 1

Utrzymanie prawidłowej mikrobioty przewodu pokarmowego nie jest jednak łatwe.

Naturalną mikrobiotę organizmu zaburzają m.in.:2

Dlatego ważne jest stosowanie preparatów pomagających przywrócić prawidłowy stan mikrobioty jelitowej.3

Lactobacillus rhamnosus GG

Jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii probiotycznych.

Lactobacillus rhamnosus GG jest probiotycznym szczepem wchodzącym w skład mikroflory jelitowej człowieka.
Posiada jedną z najbogatszych dokumentacji klinicznych, a jego skuteczność udowodniono m.in. w przypadku zmniejszania ryzyka wystąpienia biegunki związanej z antybiotykoterapią4,5,6,7, wspomagania odporności8, czy ograniczania czynnościowych bólów brzucha u dzieci.9

Lactobacillus reuteri

Jeden z pierwszych gatunków bakterii, który pojawia się naturalnie w prawidłowej mikroflorze noworodków.

Jest jedyną bakterią z rodzaju Lactobacillus, która wytwarza i wydziela reuterynę. Reuteryna wykazuje korzystne działanie, ponieważ hamuje rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Skuteczność actobacillus reuteri udowodniono m.in. w przypadku ograniczania biegunek o różnym pochodzeniu czy wspomagania odporności.10

W przypadku probiotyków największym problemem technologicznym jest zachowanie żywotności bakterii podczas przechowywania i pasażowania przez żołądek.3

Innowacyjny system otoczkowania LAB2PRO, zwiększający przeżywalność szczepu w układzie pokarmowym.

Flostrum Baby i Flostrum Plus

to suplementy diety zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych, podwójnie otoczkowanych systemem LAB2PRO

Probiotyki Flostrum Baby i Flostrum Plus to dodatkowo:

MATERIAŁ POWSTAŁ NA PODSTAWIE: 1. Wołkowicz T. et al., Mikrobiom przewodu pokarmowego i jego dysbiozy jako istotny czynnik wpływający na kondycję zdrowotną organizmu człowieka. MED. DOŚW. MIKROBIOL., 2014, 66: 223 – 235
2. http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=134, 31.07.2019
3. Jach M. et al., PROBIOTYKI – ASPEKTY FUNKCJONALNE I TECHNOLOGICZNE, POST. MIKROBIOL., 2013, 52, 2, 161–170
4. Vanderhoof JA, Whitney DB, Antonson DL et al. Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr 1999;135(5):564-8
5. Hempel S, Newberry SJ, Maher AR et al. Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis. JAMA 2012;307(18):1959-69
6. Szajewska H, Skórka A, Ruszczyński M i wsp. Lactobacillus GG w leczeniu ostrej biegunki infekcyjnej u dzieci: aktualizacja metaanalizy badań z randomizacją Pediatria Polska 2008;83(4): 330-336
7. Szajewska H, Skórka A, Ruszczyński M, Gieruszczak-Białek D. Meta-analysis: Lactobacillus GG for treating acute gastroenteritis in children-updated analysis of randomised controlled trials. Aliment Pharmacol Ther 2013;38(5):467-76
8. Hojsak I. et all., Lactobacillus GG intheprevention of gastrointestinal and respiratory tract infections in children who attend day care centers:Arandomized, double-blind, placebo-controlledtrial , Clinical Nutrition 29 (2010) 312–316
9. Francavilla R. et al., A randomized controlled trial of Lactobacillus GG in children with functional abdominal pain, Pediatrics 2010;126(6):1445-52
10. Czerwionka-Szaflerska M. et al., What should we know about Lactobacillius reuteri, Pediatr. Pol. 2011; 86(4):410-420

ADA/04504/09/19